Recept na výborný nadýchaný piškot: TOP 5 prověřených variant

3) Chutný piškot po domácku

Suroviny:

  • 4 střední vejce (pokojové teploty)
  • 100—120 g cukr
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 120 g mouky (dávám 90 g mouky + 30 g škrobu)
  • 1 čajová lžička (zarovnaná) kypřicího prášku

Recept na piškot − postup:

  1. Dno nádoby pekárny vyložte kolem z pečicího papíru. Stěny pekárny nevymazávám, piškot pak po nich snáze vzejde.
  2. Vejce (neoddělujte žloutky od bílků) šlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem 5 minut při nízkých otáčkách mixéru.
  3. Zvyšte rychlost mixéru na maximum a šlehejte vaječnou hmotu dalších 10 minut. Hmota by měla být bílá, vzdušná a svůj objem by měla třikrát zvětšit. Zkuste udělat prstem do hmoty drážku, pokud nezmizí, jsou vejce ušlehaná správně.
  4. Smíchejte mouku, škrob a kypřicí prášek. Tuto směs prosejte (ve třech dávkách) do vaječno-cukrové hmoty, pečlivě promíchejte (jemným pohybem)po každé dávce. Při míchání je nezbytně nutné zachovat vzdušnou strukturu našlehaných vajec. Hotové těsto by nemělo být husté, mělo by být lehké a krémové. Vše promíchávám rukou, myslím, že je to nejlepší způsob, jak zachovat vzdušnost těsta.
  5. Pomocí silikonové lopatky vložíme těsto do nádoby pekárny,zatočíme s ní jednou dokola kolem své osy, aby se na hotovém piškotu neudělala čepička.
  6. Piškot pečeme 40−60 minut (podle druhu vaší pekárny). Propečení piškotu zkusíme špejlí, je-li suchá, je propečený, pokud ne, přidáme ještě 10−20 minut pečení.
  7. Vyjmeme nádobu s piškotem z pekárny, odstavíme na 5 minut, lopatkou oddělíme piškot od stěn nádoby a překlopíme piškot na podložku.
  8.  Necháme piškot úplně vychladnout a můžeme si zatím dát šálek kávy nebo čaje.

4) Piškot z horkého mléka

Suroviny:

  • 120 g mléka
  • 60 g másla
  • 165 g mouky
  • 6 g kypřicího prášku
  • 165 g cukru
  • 3 středně velká vejce pokojové teploty
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo jeden balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Jednoduchý nadýchaný piškot:

  1. Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Rozevírací formu (ta moje má 20 cm v průměru) nebo i obyčejnou vyložte kolem pečicího papíru na dně a také kolem stěn.
  2. Mouku, kypřicí prášek a sůl dvakrát prosejte. Mléko a máslo zahřejte tak, aby se máslo rozpustilo.
  3. Vejce šlehejte asi minutu a postupně přidávejte cukr, šlehejte 10 minut do bílé vzdušné hmoty. To je velmi důležité!
  4. Nyní natřikrát přidáme k vaječné hmotě mouku a pečlivě, ale zlehka odspodu promícháváme.
  5. Mléko s máslem znovu zahřejeme až téměř k varu, to znamená do velmi horkého stavu, kdy se na povrchu objevují bublinky. Nevařte! Horké mléko s máslem vlijte nadvakrát do těsta. Vždy, když tam naliji mléko, promíchám třikrát těsto odspodu.
  6. Vložíme těsto do formy, mělo by být středně husté, objemné, ale ne těžké.
  7. Pečeme 25−30 minut při 175 stupních. Vyndáme z trouby a obrátíme dnem vzhůru na podložku, necháme stydnout 15 minut a pak vyndáme z formy.

5) Příprava dobrého piškotu za pár minut

Suroviny na 1 piškotový korpus:

  • vejce 1 ks
  • mléko 5 polévkových lžic
  • rostlinný olej 3 polévkové lžíce
  • kakao (do čokoládového piškotu) 2 polévkové lžíce
  • vanilkový cukr (do světlého piškotu) 10 g
  • cukr 4 polévkové lžíce
  • mouka 3 polévkové lžíce
  • škrob 1 polévková lžíce
  • kypřicí prášek 1 polévková lžíce

Suroviny na náplň:

  • višně bez pecek — 300 g
  • smetana — 200 g
  • čokoláda (na posypání)

Piškot s mlékem − postup:

1. Vejce smíchejte s cukrem a našlehejte vidličkou. Přidejte mléko a olej, prošlehejte vidličkou.

2. Smíchejte mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Přeceďte do tekuté směsi a těsto promíchejte.

3. Na dno formy vložte pečicí papír a nalijte do ní těsto. Pečte v mikrovlnné troubě po dobu 3 minut při výkonu 1000 wattů.

4. Vyjměte, okraje oddělte nožem a otočte piškot na podložku. Na krém ušlehejte smetanu s cukrem a piškot potřete.

5. Povrch můžete ozdobit čokoládou a čerstvým ovocem. 

Dobrou chuť vám i vašim blízkým!