3) Chutný piškot po domácku
Suroviny:
- 4 střední vejce (pokojové teploty)
- 100—120 g cukr
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 120 g mouky (dávám 90 g mouky + 30 g škrobu)
- 1 čajová lžička (zarovnaná) kypřicího prášku

Recept na piškot − postup:
- Dno nádoby pekárny vyložte kolem z pečicího papíru. Stěny pekárny nevymazávám, piškot pak po nich snáze vzejde.
- Vejce (neoddělujte žloutky od bílků) šlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem 5 minut při nízkých otáčkách mixéru.
- Zvyšte rychlost mixéru na maximum a šlehejte vaječnou hmotu dalších 10 minut. Hmota by měla být bílá, vzdušná a svůj objem by měla třikrát zvětšit. Zkuste udělat prstem do hmoty drážku, pokud nezmizí, jsou vejce ušlehaná správně.
- Smíchejte mouku, škrob a kypřicí prášek. Tuto směs prosejte (ve třech dávkách) do vaječno-cukrové hmoty, pečlivě promíchejte (jemným pohybem)po každé dávce. Při míchání je nezbytně nutné zachovat vzdušnou strukturu našlehaných vajec. Hotové těsto by nemělo být husté, mělo by být lehké a krémové. Vše promíchávám rukou, myslím, že je to nejlepší způsob, jak zachovat vzdušnost těsta.
- Pomocí silikonové lopatky vložíme těsto do nádoby pekárny,zatočíme s ní jednou dokola kolem své osy, aby se na hotovém piškotu neudělala čepička.
- Piškot pečeme 40−60 minut (podle druhu vaší pekárny). Propečení piškotu zkusíme špejlí, je-li suchá, je propečený, pokud ne, přidáme ještě 10−20 minut pečení.
- Vyjmeme nádobu s piškotem z pekárny, odstavíme na 5 minut, lopatkou oddělíme piškot od stěn nádoby a překlopíme piškot na podložku.
- Necháme piškot úplně vychladnout a můžeme si zatím dát šálek kávy nebo čaje.
4) Piškot z horkého mléka
Suroviny:
- 120 g mléka
- 60 g másla
- 165 g mouky
- 6 g kypřicího prášku
- 165 g cukru
- 3 středně velká vejce pokojové teploty
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo jeden balíček vanilkového cukru
- špetka soli

Jednoduchý nadýchaný piškot:
- Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Rozevírací formu (ta moje má 20 cm v průměru) nebo i obyčejnou vyložte kolem pečicího papíru na dně a také kolem stěn.
- Mouku, kypřicí prášek a sůl dvakrát prosejte. Mléko a máslo zahřejte tak, aby se máslo rozpustilo.
- Vejce šlehejte asi minutu a postupně přidávejte cukr, šlehejte 10 minut do bílé vzdušné hmoty. To je velmi důležité!
- Nyní natřikrát přidáme k vaječné hmotě mouku a pečlivě, ale zlehka odspodu promícháváme.
- Mléko s máslem znovu zahřejeme až téměř k varu, to znamená do velmi horkého stavu, kdy se na povrchu objevují bublinky. Nevařte! Horké mléko s máslem vlijte nadvakrát do těsta. Vždy, když tam naliji mléko, promíchám třikrát těsto odspodu.
- Vložíme těsto do formy, mělo by být středně husté, objemné, ale ne těžké.
- Pečeme 25−30 minut při 175 stupních. Vyndáme z trouby a obrátíme dnem vzhůru na podložku, necháme stydnout 15 minut a pak vyndáme z formy.
5) Příprava dobrého piškotu za pár minut
Suroviny na 1 piškotový korpus:
- vejce 1 ks
- mléko 5 polévkových lžic
- rostlinný olej 3 polévkové lžíce
- kakao (do čokoládového piškotu) 2 polévkové lžíce
- vanilkový cukr (do světlého piškotu) 10 g
- cukr 4 polévkové lžíce
- mouka 3 polévkové lžíce
- škrob 1 polévková lžíce
- kypřicí prášek 1 polévková lžíce
Suroviny na náplň:
- višně bez pecek — 300 g
- smetana — 200 g
- čokoláda (na posypání)

Piškot s mlékem − postup:
1. Vejce smíchejte s cukrem a našlehejte vidličkou. Přidejte mléko a olej, prošlehejte vidličkou.
2. Smíchejte mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Přeceďte do tekuté směsi a těsto promíchejte.
3. Na dno formy vložte pečicí papír a nalijte do ní těsto. Pečte v mikrovlnné troubě po dobu 3 minut při výkonu 1000 wattů.
4. Vyjměte, okraje oddělte nožem a otočte piškot na podložku. Na krém ušlehejte smetanu s cukrem a piškot potřete.
5. Povrch můžete ozdobit čokoládou a čerstvým ovocem.
Dobrou chuť vám i vašim blízkým!