Postupujte podle těchto kroků:
1) Do kuchyňského robota nebo mixéru nalijte asi 0,5 litru krému a míchejte asi 10 minut. Krém se nejprve změní na klasickou šlehačku.
2) Pokračujte v míchání, dokud se šlehačka nezmění na hrudkovitou hmotu. Tehdy se smetana rozdělí na máslo a tzv. Máslo máslo (průhledná tekutina).
3) Máslové mléko sceďte.
4) Na stěnách kuchyňského robota Vám zůstane máslo. Zbylé máslo se snažte pomocí vařečky nebo naběračky stlačit tak aby z něj vyteklo co nejvíce tekutiny.
5) Nyní máte připravené máslo. Pokud však chcete, aby vám vydrželo co nejdéle, je třeba ho umýt.
6) Do mixéru nebo kuchyňského robotu nalijte velmi studenou až ledovou vodu a promíchejte to dalších 30 sekund.
7) Následně vodu vylijte. To co zůstane, je vaše chutné domácí máslo. Vložte jej do uzavřeného obalu a umístěte jej do ledničky.
Z půl litru smetany vyrobíte asi 200 gramů másla!