Dlouho jsem hledala recept na poctivý tažený štrúdl. Konečně jsem ho našla! Toto těsto se netrhá, výborně se s ním pracuje a ještě nikdy mě nezklamalo!

postup:

Do misky nasypeme mouku a přidáme k ní olej, sůl, ocet, vejce a asi ½ vody. Vypracuje vláčné jednotné těsto a necháme ho odležet při pokojové teplotě asi po dobu 10 minut.

(Konzistenci těsta dle potřeby upravíme přidáním další vody).

S těsto nepracujeme vcelku, ale rozdělím ho na dvě poloviny.

Každou rozválíme a potom opatrně přendáme na pomoučený ubrus – nebo plátno. Těsto na plátně natahujeme rukama do požadované velikosti.

Okraje pak odstřihneme, protože ty se nikdy nedají dokonale roztáhnout a zůstane na nich silnější vrstva těsta.

Střed těsta pak posypeme strouhankou a přidáme i náplň – výborná je například jablečná s osmaženou strouhankou a skořicí, maková s višněmi, tvarohová s rozinkami nebo ořechová.

Náplň by neměla být příliš vodnatá, aby nám těsto moc nenasáklo. Okraje pak potřeme rozšlehaným žloutkem.

Těsto nyní opatrně zavineme pomocí utěrky a zároveň ho přitom utahujeme – samozřejmě postupujeme co nejopatrněji.

Stejný postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – sledujeme, kdy je povrch zlatavý.

Moje máma mi poradila, že během pečení mám několikrát otevřít dvířka a vyvětrat páru z trouby, výsledek je pak ještě lepší.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem.