ingredience
Na výrobu sirupu budete potřebovat následující suroviny:
- 125 gramů křenu
- 4 citrony
- 2 cm čerstvého kořene zázvoru (zázvoru)
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce skořice (nejlépe cejlonské, ne čínské)
Postup přípravy
Při výrobě sirupu postupujte následovně:
- S použitím mixéru rozmixujte křen a zázvor dokud nezískáte jemnou hmotu.
- Do směsi vymačkejte šťávu z citronů a míchejte další 3 minuty.
- Na konec přidejte skořici s medem a míchejte, dokud se nevytvoří homogenní sirup.
- Sirup následně přelijte do skleněné lahvičky.
- Užívejte 1 čajovou lžičku denně, nejlépe před jídlem nebo před cvičením.
- Sirup konzumujte 3 týdny, pak si dejte 3 týdny pauzu.
- Sirup skladujte v lednici.
Jaký účinek má křen?
Každá část rostliny křenu je plná látek s lékařským účinkem.
To z křenu dělá skvělý prostředek při léčbě chřipky, dýchacích potíží, problémech s dutinami a také při infekcích močových cest.
Křen se v lidovém léčitelství používá již téměř 200 let.
Kromě uvedených přínosů křen odstraňuje z těla toxiny, stimuluje metabolismus (spaluje tuky), snižuje únavu a v trávicím traktu podporuje růst prospěšné střevní mikroflóry.
Křen obsahuje málo kalorií a tuku, ale na druhé straně má nadbytek vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Dokonce obsahuje i některé vzácné minerály jako například:
- mangan
- železo
- měď
- draslík
- hořčík
- zinek
Z dalších zdravotních přínosů vynikají jeho protizánětlivé a nervy uklidňující účinky.
Je také výborným diuretikem, čili odvádí z těla nahromaděné a zadržované tekutiny.
Jeho vysoký obsah vitaminu C je důležitý pro posilování vašeho imunitního systému a na potlačování virálních infekcí.
Za zmínku stojí i schopnost křenu eliminovat v těle volné radikály, čímž vás chrání před rakovinou, záněty, infekcemi a mnohým dalším.