Co budeme potřebovat:
- 230 ks. pampeliškových květů
- 1,5 l vody
- 2 citrony
- 1 kg třtinového cukru
postup:
Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květiny necháme vysušit na sluníčku a zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.
Potom přecedíme přes plátno, zlehka protlačíme, přidáme citrony, dobře umyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme.
Vaříme, než nám sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu. Používáme na slazení čajů a limonád.
Případně i jako sladidlo do dezertů.
Pampeliškový sirup se dá připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější
co budeme potřebovat:
- Plnou litrovou nádobu pampeliškových květů
- 500 g hnědého cukru
- 200 ml vody
postup:
Hlavičky necháme usušit na slunci – aby nám vylezli broučci. Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.
Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny. Občas s nádobou zatřeseme a promícháme její obsah.
Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.
Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme všechnu šťávu z květů – ta je nejvzácnější.
Sirup, který takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho se nemusíte ani v nejmenším obávat.
Pampeliškový sirup skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce. Takto připravený sirup používáme na slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.