Tato bylinka by neměla chybět ve vaší domácnosti: Pokud trpíte alergiemi či máte ucpané dutiny, pomůže lépe než spreje do nosu!

Léčivé účinky Plectranthusu

Odtrhněte několik lístků a zalijte vodou. Nechte chvíli louhovat a jednoduše sceďte. Čaj z Plectranthus purpuratus působí blahodárně při úlevě od nachlazení, alergií, zánětu hrdla a kašli.

Kromě toho také snižuje krevní tlak, cholesterol, prospívá srdci a dokonce pomáhá odstraňovat ledvinové a žlučové kameny.

Odvar z této rostliny se používá k léčbě poranění kůže, kožních infekcích, popálenin a pro rychlejší hojení jizev. Blahodárně působí i na zmírnění příznaků revmatu.

Odpuzuje mouchy a komáry

Plectranthus je považován za jakéhosi zvláštního křížence eukalyptu, meduňky a máty, který spojuje jejich pozitivní účinky do jednoho.

Právě proto působí jako silný odpuzovač hmyzu, komárů a much. Nakonec eukalyptus a máta jsou samy o sobě známé jako silné odpuzovače hmyzu. Představte si tedy, co dokáže rostlina, která jejich účinky spojí.

Kromě otázek zdraví a čistého vzduchu má tato rostlinka místo i v kuchyni. Protože zlepšuje trávení, používá se jako bylinka na ochucení těžkých masitých pokrmů, ale i jako příjemné osvěžení salátů ať už ovocných nebo zeleninových.

Jak se starat o Plectranthus?

Jak jsme již zmínili v úvodu, rostlinka je nenáročná na péči. Dobře se jí daří na slunných místech, nebo v polostínu – ne však na velmi prudkém slunci. Se zálivkou to není potřeba přehánět a v případě této rostlinky platí – raději zapomenout, než přelít. Zalévat by se měla, pokud je povrchová vrstva zeminy suchá (přibližně 1 x za 10-14 dní).