S tímto zhubnete raz dva bez hladovění: Jak uvařit kukuřičnou kaši + recept na pravou italskou polentu

Stejně tak se kaše nepřipaluje ve vodní lázni. Dejte krupici do hlubokého hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném plameni. Dávejte pozor, aby se vám voda nevyvařila, a doplňujte ji z konvice podle potřeby.

K přípravě kukuřičné kaše v mikrovlnce budete potřebovat skleněnou nádobu s poklicí. Zalijte kukuřičnou krupici vroucí vodou, dejte ji do mikrovlnky a nastavte ji na maximum. Po 7 minutách kaši promíchejte a vařte ještě 5 minut.

Množství tekutiny

Pro přípravu řídké kaše dejte 4 sklenice vody na sklenici krupice. Na hustou kaši jako přílohu dejte 3 sklenice vody na sklenici kukuřice.

Jak dlouho vařit?

Délka varu závisí na stupni umleté krupice.  Většinou se kupuje krupice středně umletá, na níž vám bude úplně stačit 30 minut na mírném plameni.

как варить кукурузную крупу на гарнир

S vodou nebo s mlékem?

Kukuřičná kaše s mlékem bude ideálním řešením chutné dětské snídaně. Připravte si řídkou kaši a podávejte ji hned, dřív než zhoustne. Kaše s vodou se bude hodit jako příloha k masu či rybě. Zvláště chutná bývá s boloňskou omáčkou, kterou si můžete udělat z mletého masa s rajčaty a bazalkou.

Hotové jídlo zhoustne

Nezáleží na tom, kolik vody přidáte, kukuřičná kaše stejně zhoustne. Tato vlastnost se stala základem přípravy moldavské mamaligy, italské polenty a gruzínské gomi.

Co dělat, aby se kaše uvařila?

Osmažte kukuřici na suché pánvi za stálého míchání. Potom ji dejte do vroucí vody a vařte na mírném plamenu. Doba přípravy závisí na stupni namletí.

Co udělat, když se kaše připálí?

Když se vám kaše připálí, dejte ji do čisté nádoby společně s kůrkou černého chleba a přikryjte ji. Zhruba za 20–30 minut zmizí nepříjemná příchuť a zápach.

Zapékaná polenta

Polenta je univerzální jídlo, které používají Italové nejen jako přílohu k masu a rybám, ale také jako dezert, svačinu a dokonce i místo chleba. Vše závisí na receptu. A je jich opravdu hodně.

Klasická polenta se vaří ve velkém měděném hrnci, pak se míchá dřevěnou lžící, dokud neztuhne natolik, aby se udržela na lžíci. Pokud nemáte měděný hrnec, udělejte si voňavou zapékanou polentu s hovězím mletým masem a sýrem.

Ingredience

  • 150 g tvrdého sýra
  • 150 ml hovězího bujónu
  • 500 ml vody
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 200 g kukuřičné krupice
  • 80 g cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 500 ml mléka
  • 100 g vuřtů
  • pár špetek černého mletého pepře
  • 3 špetky soli

Příprava

Mléko zřeďte vodou a zahřejte, nepřivádějte k varu.

Nastrouhejte sýr nahrubo, nakrájejte vuřt či klobásu na kostičky či plátky, cibuli nakrájejte najemno. Nasypte do teplého mléka kukuřičnou krupici, zakryjte a vařte 20 minut na mírném plameni.

Zatím si osmahněte do zlatova cibulku, přidejte k ní mleté maso a osmahněte, dokud maso neztmavne.

Dejte na maso polovinu nakrájené uzeniny a opět osmahněte po několik minut a potom přidejte bujón, osolte, opepřete a poduste všechno dohromady ještě 15 minut.

Pečicí nádobu vymažte máslem. Dejte do ní polovinu polenty a rovnoměrně ji rozmístěte. Navrch dejte půlku sýra, všechno mleté maso, druhou polovinu kaše, zbylý sýr a polovinu uzeniny.

Jídlo pečte v předehřáté troubě o teplotě 220 stupňů asi 15 minut.

Polenta se sýrem je hotová. Podávejte ji teplou. Dobrou chuť!

1 komentář

  1. Moje maminka nám jí vařila jako rumunské jídlo. Studenou opékala na sádle v plátkách a k tomu míchaná domácí vajíčka, studené mléko k zapití. Měla jsem to jako dítě moc ráda. Bacha na plynový sporák, nejdřív bublá a pak vystřeluje do okolí. Tak pomalu.

Zanech stopu

Please enter your comment!
Please enter your name here