Plněné zelí je lahůdkou. Zkuste verzi se sýrovo-česnekovou omáčkou

Začínáme přípravou surovin

Nejprve vezmete zelí a opatrně oloupejte jednotlivé listy. Ty následně vložte do vroucí vody a nechtě změknout. Alternativou je jejich vložení do mikrovlnné trouby, která pomůže zajistit stejný výsledek. Dále je třeba i uvařit předepsané množství rýže. Zde postupujte stejně podle návodu na obalu, jenom dobu vaření o 3 – 5 minut zkraťte.

Dále vezměte větší pánev, ve které rozehřejete trochu oleje a poté sem přidáte nejprve cibuli, která by měla lehce zesklovatět. Potom přidávejte i ostatní suroviny, jako je mleté maso, dále červenou řepu a nakonec přisypte i uvařenou rýži. Vše zalijte vodou a promíchejte. Měla by vzniknout konzistentní směs, kterou budete plnit jednotlivé zelné listy.

Směs vkládejte do zelných listů a ty dejte do trouby

Zde to bude chtít trochu cviku, než se vše naučíte. Vezměte zelný list a dejte do něho trochu dané směsi. Následně se ho snažte důkladně zabalit a potom vložte do pekáče. Takto postupujte i u každého dalšího zelného listu, dokud vaše plněné zelí nebude hotové a dokud nebudete mít daných závitků plný pekáč. Ten následně přikryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby. Ta by měla být rozehřátá na 200 stupňů a doba pečení je asi 15 – 25 minut.

Připravte si omáčku a nalijte ji na zelí

Když se zelí peče, můžete si nachystat omáčku. Její příprava je velmi jednoduchá, protože stačí smíchat jednotlivé suroviny dohromady v jednotnou táhlou krémovou konzistenci. Když uplyne doba pečení samotného zelí, otevřete troubu, sejměte víko nebo alobal a ne plněné zelné listy nalijte omáčku. Pekáč již nepřikrývejte a vraťte ho do trouby. Snižte teplotu na 180 stupňů a dopékejte po dobu zhruba 20 – 30 minut. Následně vezměte naběračku a plněné zelí spolu s trochou omáčky servírujte. Přejeme vám dobrou chuť.