Jak postupovat:
Vodu nejdříve převařte. Když vychladne, přidejte do ní lístky máty, které jste dříve opláchli v sítku.
Do vychlazené vody vložte mátu a šťávu z jednoho citronu nebo kyselinu citrónovou. Pokud používáte citrony a ne kyselinu, tak druhý citron pokrájejte na kolečka a vložte do vody.
Směs trochu rozmixujte ponorným mixérem. Potom ji nechte louhovat 24 hodin v chladničce.
Druhý den mátovou směs uveďte do varu a vařte 5 minut.
Pak ji přeceďte přes látkovou plenu nebo jinou hustě tkanou látku.
Do sirupu přidejte ještě cukr, mírně zahřívejte a míchejte. Sirup už nevařte, zahřívejte jej pouze do takové míry, aby se cukr roztál.
Cukru můžete použít i méně než jeden kilogram, závisí to na tom, jak moc sladký sirup chcete.
Hotový sirup vlijte do uzavíratelných lahví a skladujte na chladném a temném místě, nejvýše tři měsíce.
Recept na jednoduchý sirup z máty
Co budeme potřebovat:
1 hrnek nasekaných mátových lístků
1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek vody
Postup přípravy:
Jako v každém „hrníčkovém“ receptu, i v tomto případě jde o poměr surovin a ne o jejich přesnou hmotnost.
Můžete si vyrobit malou dávku sirupu v 200 ml sklenici, nebo použít litrový hrnek – je to jen na vás. Zachovejte však poměr 1: 1: 1.
Vodu s cukrem přiveďte do varu.
Přidejte nasekané lístky a při mírném plameni jejich povařte 15 minut.
Vyberte ze sirupu listy.
Hotový sirup skladujte v uzavíratelné láhvi (maximálně měsíc).
Pokud Vás zaujal tento recept na domácí mátový sirup podělte se o něj i se svými přáteli – jistě ho ocení.