Fantastický větrník na plechu: Tento recept zvládne i ten, kdo sladké vůbec nepeče!

postup:

Připravíme si odpalované těsto. Na plameni si v hrnci s hlubším dnem ve vodě rozpustíme margarín, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme.

Vznikne nám hustá kašovitá hmota, kterou vaříme přibližně 5 minut, poté sundáme z plamene a necháme chvíli vychladnout – asi 10 minut. Pokud si těsto přeložíte do druhé nádoby, stačí i 4-5 minut.

Do těsta postupně ručním šlehačem vyšleháme po jednom vejci. Vznikne nám krémová hmota, kterou si rozdělíme na dvě poloviny.

Na plech uložíme pečící papír, který navlhčíme. Na papír natřeme jednu polovinu těsta (nejlépe to jde cukrářským jazykem).

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 30 minut. Po upečení ještě čtvrthodinku neotvíráme troubu.

Po upečení je těsto nerovnoměrné, vypadá jako vlny. 🙂 Stejným způsobem upečeme i druhý plát.

Na krém si rozpustíme krystalový cukr na pánvi. Když je rozpuštěný, zalijeme ho asi 750 ml mléka a mícháme, aby se mléko spojilo s rozpuštěným cukrem.

Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkové prášky a vlijeme do vroucí směsi. Vaříme, dokud hmota nezhoustne.

Potom sejmeme z plamene. Necháme vychladnout (občas promícháme) a zatím si nešleháme změklé máslo, které po lžičkách vmícháme do vychladlého krému.

Krém natřeme na jeden plát upečeného těsta. Ze smetany a ztužovačem si ušleháme šlehačku a netřeme ji na krém. Přikryjeme druhým plátem upečeného těsta.

Karamelovou polevu můžete použít kupovanou, případně stačí i rozpuštěná čokoláda. Pro domácí karamelovou polevu, tak jako při přípravě krému si rozpusťte cukr a následně přidejte mléko.

Nakonec za stálého míchání přidáme do směsi i moučkový cukr a vaříme, dokud na nevznikne hnědá jednotná hmota.