Nalijte ji na maso
Věděli jste, že smetana ke šlehání je perfektní pro přípravu jemného a obzvláště chutného masa? Šéfkuchaři s ní často zjemňují tužší vepřové nebo hovězí druhy masa.
Maso jednoduše nechají chvíli nasáknout a odležet ve smetaně ke šlehání. Maso je díky tomuto triku rychleji připravené a je i jemné a vláčné. Vyzkoušejte například šlehačkovou marinádu na gril, je zcela jednoduchá a fantastická.
Vynikající marináda na maso hotová za 5 minut
Co budeme potřebovat:
- 1 – 1, 5 kg kuřecího nebo krůtího masa
marináda:
- 2 šálky sladké smetany
- 20 g strouhané citronové kůry
- svazek kopru
- sůl a pepř
postup:
Maso omyjeme, očistíme a vložíme do hlubší mísy. Zalijeme smetanou, přidáme kůru, nasekaný kopr, sůl a pepř. Vložíme do lednice a necháme marinovat.
Ideální je marinádu připravit ráno, před odchodem do práce a nechat marinovat 6-8 hodin. V případě časové nouze postačí i 1 hodina.
Když nemáte po ruce šlehač ani metličku!
Vyzkoušejte jednoduchou metodu s obyčejnou sklenicí na zavařování. Stačí nalít, zavřít a chvíli sklenicí pořádně třást.
Vyzkoušejte pařížskou šlehačku
Co budeme potřebovat:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g kakaa
- 500 g másla
- 350 g krystalového cukru
postup:
Do hrnce nalijeme smetanu s cukrem. Přendáme na plamen a přivedeme do varu – to je základ pro budoucí krém – smetana musí sevřít a cukr v ní musí být rozpuštěný.
Vařící tekutinu sundáme z plamene a přidáme kakao. Důkladně rozmícháme metličkou.
Takto připravenou směs necháme pořádně vychladnout. Potom do této směsi přidáme máslo (ideálně nakrájené na menší kousky) a celou směs vyšleháme.
Šlehání krému trvá přibližně 13-15 minut. Správně ušlehaný krém má nadýchanou konzistenci (jako pěna) a že je hotový poznáme tak, že zbledne a zvětší svůj objem – pak můžeme přestat šlehat. Pozor abyste krém nepřešlehali tak, že bude až příliš řídký.