Až vyzkoušíte tuto vláčnou a měkoučkou vánočku, na běžné recepty zapomenete. Stačí přidat tuto přísadu

postup:

Ve větší míse vymícháme hutnější těsto z mouky, kypřícího prášku, oleje, kvásku a nakonec přidáme ze 3 bílků ušlehaný sníh. Těsto odložíme na 1 hodinu na teplé místo a necháme vykynout.

Do těsta nezapomeňte přidat i trochu rumu, já jsem nikdy nechápala, proč ho babička přidává do každého těsta, ale když jsem porovnala moje a její pečivo, pochopila jsem. Těsto je mnohem vláčnější, jemnější a dlouho vydrží křehké.

Z mléka, pudinků, kakaa a moučkového cukru si uvaříme hustý pudink. Změklé máslo ušleháme do nadýchané konzistence a přidáme i ořechy. Po lžičkách přimícháme do vychladlého pudinku.

Když je těsto vykynuté, cca po 1 hodince ho rozdělíme na 8 stejných částí. Každou část postupně vyválíme na tenko (cca 30 × 30 cm) a natřeme tenkou vrstvu pudinku cca 1 až 2 lžíce, rozetřeme po celé ploše a srolujeme do tenké roládky.

Zapleteme spolu 2 takto připravené roládky. Přendáme do podlouhlé formy – srnčí hřbet vystlané papírem nebo vymazané tukem.

Každou vánočku potřeme žloutkem.

Pečeme při 180 ° C asi 30 minut dozlatova.