8 zajímavých způsobů, jak odlákat děti od tabletů, telefonů a počítačů

4. Malá sopka

Co k tomu potřebujete? Podnos, písek nebo hlínu, plastovou láhev, potravinářské barvivo, ocet a sodu.

Postup. Z hlíny nebo písku vytvořte sopku. Jako formu, kolem které ji vytvarujete, použijte plastovou láhev. Chcete-li spustit „erupci“, nasypte do láhve 2 polévkové lžíce jedlé sody, přilijte 1/4 šálku teplé vody, doplňte potravinářské barvivo a pak přidejte 1/4 šálku octa.

Jak si to vysvětlit? Mezi molekulami octa a sody dochází k aktivní chemické reakci s uvolňováním vody, soli a oxidu uhličitého, přitom bubliny plynu tlačí obsah láhve ven.

5. Chození po vajíčkách

Co k tomu potřebujete? 2 plata vajec po deseti kusech, pytle na odpadky.

Postup. Pokryjte podlahu pytlemi na odpadky a položte na ně 2 plata s vejci. Vejce by měla být uložena ostrými nebo tupými konci jedním směrem. Pokud správně položíte nohu a rovnoměrně rozložíte váhu, můžete doslova chodit po vejcích, aniž byste některé rozbili. Nevěříte? Zkuste to s dítětem!

Jak si to vysvětlit? Navzdory vnější křehkosti je skořápka vajec, jak známo, velmi silná a vydrží velkou váhu. Při rovnoměrném tlaku se napětí rozloží na celou skořápku, což je důvodem, proč nepraskne.

6. Pěstování krystalů

Co budete potřebovat? Nádobku, vodu, sůl, drát nebo drátěnou smyčku, potravinářské barvivo.

Postup. Přidávejte do teplé vody velké množství soli, dokud se nevytvoří tak hustá konzistence, že při přidání další dávky se sůl již nebude rozpouštět. Obarvěte roztok. Na drátu udělejte malou smyčku a vložte ji do tohoto roztoku. Sklenice by měla být umístěna na teplé místo, aby se kapalina ochlazovala pomalu. Za pár dní budete moci sledovat krásné barevné krystaly, které začnou růst na drátu.

Jak si to vysvětlit? Když se voda začne ochlazovat, rozpustnost soli se snižuje. Sráží se a usazuje se na stěnách nádobky a tudíž i na drátu.

7. Duha v domácích podmínkách

Co budete potřebovat? Hlubokou (nejlépe průhlednou) misku, vodu, list papíru formátu А4, zrcadlo a lampičku.

Postup.  Vodu nalijte do misky a na její dno položte zrcadlo. Posviťte na zrcadlo lampičkou. Pokuste se zachytit odražené světlo kusem papíru, na kterém by se měla objevit duha.

Jak si to vysvětlit? Světelný paprsek je ve skutečnosti složen z různých barev, které nejsou viditelné pouhým okem. Když paprsek prochází vodou, začne se rozkládat na jednotlivé části ve formě duhy.

8. Bankovka, která hoří, ale neshoří

Co budete potřebovat? Bankovku (pokud vám jí není líto), sůl, zápalky, 50% roztok lihu, pinzetu.

Postup. Do roztoku lihu nalijte trochu soli a poté do něj ponořte bankovku a nechte ji provlhnout. Pinzetou vezměte bankovku a počkejte, dokud z ní nesteče zbylá kapalina. Nyní ji zapalte a podívejte se na zajímavý úkaz − peníze budou hořet, ale neshoří.

Jak si to vysvětlit? V důsledku spalování roztoku lihu a slané vody se vytváří voda, oxid uhličitý a teplo. Pokud zapálíte bankovku, alkohol bude hořet. Vtip spočívá v tom, že teplota, při které hoří, není dostatečná pro odpaření vody, která je v bankovce. Výsledkem je, že shoří veškerý líh, plamen zhasne a mírně vlhká bankovka zůstává nepoškozena.

Ukazuje se, že věda bývá velmi zábavná. Je třeba jen projevit u dítěte zájem, aby se již od dětství zabývalo takovými důležitými věcmi hravým způsobem. Já sám bych podobné experimenty neodmítal; a představte si, jak bude nadšené vaše dítě!

Podělte se o tyto zajímavé zážitky se svými přáteli, kteří se také trápí tím, jak něčím poutavým zaměstnat své děti.