8 důvodů, proč by celer neměl chybět ve vašem jídelníčku – s tělem dělá neuvěřitelné věcí!

Zbaví vás nepříjemného zápachu z úst

Občas se zdá, jakoby byl celer speciálně vytvořen pro boj proti zápachu z úst. Nejčastější příčina zápachu je špatná ústní hygiena. Žvýkání celeru je užitečné ze dvou důvodů: jeho drsnost odstraňuje bakterie ze zadní části jazyka a přírodní vlákna pomáhají čistit zuby. Pokud se tedy někdy ocitnete bez zubního kartáčku, žvýkání celeru Vás zachrání.

Léčí klouby

Protizánětlivé vlastnosti celeru pomáhají zmírnit otoky v kloubech, což může být velkou úlevou pro lidi trpící revmatismem, dnou a artritidou.

Pomůže zlepšit trávení

Kombinace vlákniny a vysokého obsahu vody dělá celer jednou z nejúčinnějších trávicích pomůcek. Pokud, ale máte průjem, celer byste měli z vaší stravy vyloučit.

Nižší cholesterol a tlak

Látka, která se nachází v celeru vám může pomoci snížit hladinu cholesterolu o 7% a krevní tlak o 18%. Proto pokud trpíte vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinu cholesterolu v krvi, určitě si pořiďte tuto magickou zeleninu.

Uklidní nervy a zbaví vás nespavosti

Často trpíte stresem? Potřebujete se rychle zrelaxovat? Snězte trochu celeru před spaním. Mezi jeho příznivé vlastnosti patří utišující účinek na nervový systém. Pokud půjdete do lékárny a podíváte se na složení léků na nespavost, uvědomíte si, že mnohé zahrnují výtažek ze celeru.

Pomůže vám zbavit se pálení žáhy

Pokud často trpíte na pálení žáhy, snězte několik tyčinek celeru. Budete překvapeni, jak krásně vám pomůže zvládnout tento bolestivý problém.

Dodá vám energii

Kořen celeru velmi dobře bojuje proti únavě. Obsahuje totiž biologicky aktivní látky a éterické oleje, které zvyšují výkon, zlepšují vitalitu, snižují stres, zvyšují odolnost proti stresu a zlepšují spánek.

Upozornění:

Celer by měli používat velmi opatrně lidé, kteří mají gastritidu nebo vředy. Dokonce se jeho konzumace nedoporučuje lidem, kteří mají problém s ledvinami nebo slinivkou, ženám, které jsou těhotné nebo kojí.

Máte rádi celer? Věděli jste, jaké výhody vám přináší jeho konzumace? Nebo vás některý z bodů překvapil? Dejte nám vědět do komentářů.