Francouzská marináda
Vhodná pro hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, ryby a plody moře.
Co budeme potřebovat:
- 5 lžic oleje
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce tekutého koření
- 2 lžíce bylinkové směsi tymiánu, šalvěje a rozmarýnu
- 4 stroužky česneku nasekaného nadrobno
- Pepř
postup přípravy:
Masíčko nakrájíme a přelijeme směsí oleje, vína, pepře a tekutého koření. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný česnek a směs čerstvých bylinek. Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte klidně i sušené.
Marináda se šalotkou
Co budeme potřebovat:
- 500 g masa nakrájeného na kostičky nebo tenčí plátky
- 1,5 šálku olivového oleje
- 4 šalotky
- 3 stroužky česneku
- tymián, červenou papriku (sladkou i pálivou), oregano, kmín a sůl
postup přípravy:
Umyté a nakrájené maso vložíme do misky a zalijeme olivovým olejem. Přidáme sůl, všechno koření a dobře promícháme. Nakonec do směsi přimícháme stroužky česneku překrojené na poloviny a oloupané celé šalotky. Přikryjeme fólií a odložíme do lednice na 2 hodiny, ideálně na celou noc.
Pokud budete maso připravovat na pánvi, nemusíte už přidávat žádný olej. Masíčko je výborné, jemné a vláčné.
Řecká marináda
Co budeme potřebovat:
- 200 ml rostlinného oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce celozrnné hořčice
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 1 lžičku sušeného oregana
- Čerstvou petrželku nakrájenou nadrobno
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého mletého pepře
- 1-2 lžičky citronové šťávy
postup přípravy:
Všechny přísady smícháme, přidáme maso a necháme marinovat několik hodin – ideálně celou noc před přípravou.
Rychlá kefírová marináda na maso
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg masa (vepřové, hovězí, kuřecí či jehněčí)
- 1 l kefíru 2,5%
- 0,5 kg cibule
- 10 kuliček pepře
- 2 lžíce oleje
- sůl
- bobkový list
- červenou papriku
- další koření dle chuti (oregano, petrželku, …)
postup přípravy:
Všechny ingredience na marinádu smícháme a maso dáme marinovat – ideálně na celou noc. Marináda je vynikající pro přípravu pečeného či grilovaného masa.
Srbská marináda na grilování i pečení
Co budeme potřebovat:
Vepřové maso – kotlety, krkovice (cca 1 kg)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci hořčice
- 2 lžíce pálivého kečupu (nebo sladkého, pokud nemáte rádi pálivé)
- 1 lžičku worcesterové áčky
- 1 lžičku pálivé mleté červené papriky
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku sušené majoránky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku sušeného majoránky
postup přípravy:
Maso smícháme s ostatními přísadami na marinádu a dáme alespoň na 2 hodiny do chladu marinovat. Pak můžeme klasicky grilovat nebo péct.