Příprava čokoládového korpusu
- Pro přípravu správného a načechraného korpusu potřebujeme vysoce kvalitní vejce, která pečlivě rozdělíme na žloutky a bílky.
- Misku s bílky uložíme do chladničky, aby se zchladily a lépe se šlehaly. Ke žloutkům přidáme 100 gramů cukru.
- Mixér zapneme na vysokou rychlost a šleháme do jednolité konzistence krémové barvy. Hned potom rozehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Bílky vyndáme z chladničky a pomocí mixéru ušleháme hustý sníh. Nejprve šleháme několik minut menší rychlostí, potom ji postupně zvyšujeme do maximální.
- Do ušlehaných bílků po částech přidáváme 100 gramů cukru a znovu šleháme mixérem. Měli bychom získat pevnou bílkovou hmotu, která nevyteče, ani když misku otočíme vzhůru nohama.
- Kakao a mouku prosejeme přes síto do hlubokého čistého talíře nebo misky, přidáme kypřicí prášek.
- Ušlehané žloutky přilijeme k bílkům, pečlivě promícháme zdola nahoru, aby hmota neklesla, a postupně přidáváme prosátou mouku a kakao.
- Těsto nesmíme promíchávat příliš dlouho a příliš pečlivě, protože by pak nemuselo vzejít.
- Pečicí formu vymažeme máslem, vlijeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a teplotu snížíme na 170 stupňů.
- Korpus pečeme 30—40 minut, až je zcela dopečený. Nedoporučujeme otevírat dvířka trouby dříve než po 25—30 minutách pečení, jinak může vzešlé těsto klesnout.
- Je-li těsto hotové, zkoušíme párátkem, špejlí nebo sirkou. Když na nich ulpí zbytky syrového těsta, pokračujeme v pečení, pokud ne, vyndáme čokoládový korpus z trouby a necháme ho chladnout ve formě.
- Když korpus trochu vystydne, přendáme ho na mřížku nebo prkénko,je-li to potřeba, oddělíme korpus od formy nožem.
- Vystydlý korpus obvykle rozřízneme na 2 nebo 3 tenká kola.
- Tak nadýchaný a dobrý korpus můžete hned natřít krémem, ozdobit podle chuti a podávat k horkému voňavému čaji.
Dobrou chuť!