Jednoduchý recept na čokoládový dortový korpus: Peču už mnoho let, ale tak nadýchaný korpus jsem ještě nikdy neupekla!

Příprava čokoládového korpusu

  1. Pro přípravu správného a načechraného korpusu potřebujeme vysoce kvalitní vejce, která pečlivě rozdělíme na žloutky a bílky.
  2. Misku s bílky uložíme do chladničky, aby se zchladily a lépe se šlehaly. Ke žloutkům přidáme 100 gramů cukru.
  3. Mixér zapneme na vysokou rychlost a šleháme do jednolité konzistence krémové barvy. Hned potom rozehřejeme troubu na 200 stupňů.
  4. Bílky vyndáme z chladničky a pomocí mixéru ušleháme hustý sníh. Nejprve šleháme několik minut menší rychlostí, potom ji postupně zvyšujeme do maximální.
  5. Do ušlehaných bílků po částech přidáváme 100 gramů cukru a znovu šleháme mixérem. Měli bychom získat pevnou bílkovou hmotu, která nevyteče, ani když misku otočíme vzhůru nohama.
  6. Kakao a mouku prosejeme přes síto do hlubokého čistého talíře nebo misky, přidáme kypřicí prášek.
  7. Ušlehané žloutky přilijeme k bílkům, pečlivě promícháme zdola nahoru, aby hmota neklesla, a postupně přidáváme prosátou mouku a kakao.
  8. Těsto nesmíme promíchávat příliš dlouho a příliš pečlivě, protože by pak nemuselo vzejít.
  9. Pečicí formu vymažeme máslem, vlijeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a teplotu snížíme na 170 stupňů.
  10. Korpus pečeme 30—40 minut, až je zcela dopečený. Nedoporučujeme otevírat dvířka trouby dříve než po 25—30 minutách pečení, jinak může vzešlé těsto klesnout.
  11. Je-li těsto hotové, zkoušíme párátkem, špejlí nebo sirkou. Když na nich ulpí zbytky syrového těsta, pokračujeme v pečení, pokud ne, vyndáme čokoládový korpus z trouby a necháme ho chladnout ve formě.
  12. Když korpus trochu vystydne, přendáme ho na mřížku nebo prkénko,je-li to potřeba, oddělíme korpus od formy nožem.
  13. Vystydlý korpus obvykle rozřízneme na 2 nebo 3 tenká kola.
  14. Tak nadýchaný a dobrý korpus můžete hned natřít krémem, ozdobit podle chuti a podávat k horkému voňavému čaji.

Dobrou chuť!