8 zajímavých způsobů, jak odlákat děti od tabletů, telefonů a počítačů

Mnoho rodičů si stěžuje, že jejich děti sedí stále u tabletů, počítačů atd. Podívejte se, čím můžete vaše dítě zaujmout.

Máte strach, že se vaše dítě neumí zabavit jinak, než že prosedí celé dny před monitorem počítače? „Co se s tím dá dělat? To je dnešní mladá generace,“ řeknete si.

Musíme si však přiznat, že ani v dnešní době není nutné mít počítač na to, abyste trávili čas radostně, zábavně − a především užitečně. Vemte své dítě čarovat do kuchyně! Pomocí docela jednoduchých prostředků, které má každá hospodyňka po ruce, si můžete s dítětem osvojit všechny základy.

Váš potomek se tak poprvé dozví, co je chemická reakce, a naučí se provádět doma malé chemické pokusy. Ujišťuji vás, že vaše dítě bude nadšené! Bude se mu to líbit minimálně tak jako jeho oblíbené kreslené filmy a videohry.

Tady je 8 jednoduchých a zajímavých pokusů, které se budou vašim dětem nepochybně líbit.

1. Barevné mléko

Co potřebujete? Plnotučné mléko, talíř, potravinářské barvivo, tekuté mýdlo nebo saponát, ušní vatové tyčinky.

Postup. Mléko nalijte do talíře a přidejte několik kapek potravinářských barviv různých barev. Vezměte si vatovou tyčinku a ponořte ji do tekutého mýdla nebo mycího prostředku. Dotkněte se špičkou tyčinky povrchu mléka. Všimněte si, jak se začne dít něco nepředstavitelného − mléko se začne pohybovat, přelévat se a bude hrát barvami.

Jak si to vysvětlit? Molekuly, které tvoří čisticí prostředek, vytvoří s molekulami tuku, které jsou v mléce, chemickou reakci, což vede k tomu, že se molekuly mléka začnou pohybovat.

2. Tančící mince

Co k tomu potřebujete? Minci, skleněnou láhev s úzkým hrdlem a vodu.

Postup. Do mrazničky dejte na několik minut prázdnou otevřenou láhev. Poté ji vyndejte a minci, kterou jste předtím ponořili do vody, položte na hrdlo nádoby. Za chvilku mince začne „tančit“ a bude přitom vydávat zajímavé zvuky.

Jak si to vysvětlit? Mince začíná „tančit“ vlivem vzduchu, který se srazil v mrazáku, a jak se změnila teplota, začal se rozpínat a zvětšovat svůj objem.

3. Nádobka s lávou

Co k tomu potřebujete? Vodu, sůl, rostlinný olej, potravinářské barvivo a skleněnou nádobu.

Postup. Naplňte sklenici ze 2/3 vodou a doplňte ji rostlinným olejem. Pak přidejte barvivo a lžičku soli.

Jak si to vysvětlit? Olej se na začátku experimentu nachází na povrchu vody, ale protože má vyšší hustotu, bude pod vlivem soli, která je těžší než olej, klesat na dno. Potravinářské barvivo vám pomůže učinit tento jev viditelnější a zábavnější.

článek pokračuje na další stránce…