Elixír dlouhověkosti: Léčí játra, ledviny i žaludek. Uděláte si ho takto..

Co budeme potřebovat:

  • 230 ks. pampeliškových květů
  • 1,5 l vody
  • 2 citrony
  • 1 kg třtinového cukru

postup:

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květiny necháme vysušit na sluníčku a zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.

Potom přecedíme přes plátno, zlehka protlačíme, přidáme citrony, dobře umyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme.

 

Vaříme, než nám sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu. Používáme na slazení čajů a limonád.

Případně i jako sladidlo do dezertů.

Pampeliškový sirup se dá připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější

co budeme potřebovat:

  • Plnou litrovou nádobu pampeliškových květů
  • 500 g hnědého cukru
  • 200 ml vody

postup:

Hlavičky necháme usušit na slunci – aby nám vylezli broučci. Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.

Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny. Občas s nádobou zatřeseme a promícháme její obsah.

Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.

Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme všechnu šťávu z květů – ta je nejvzácnější.

Sirup, který takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho se nemusíte ani v nejmenším obávat.

Pampeliškový sirup skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce. Takto připravený sirup používáme na slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.