Nestojí to skoro nic: Toto je můj léty ověřený trik, jak přimět muškáty kvést celou sezónu až do podzimu!

Jak na to?

Na muškátech se po zimě nachází několik suchých částí – listů i stonků – ty musíme odstranit. Zelený stonek seřízneme na tři čtyři pupeny, z nichž vyraší nové výhonky a muškát se krásně rozroste.

Pokud vidíte, že ze starých stonků (zdřevnatělých) vyrůstají nové výhonky, seřízněte je těsně nad novými výhonky.

Přesaďte ho!

Když jste muškát seřízli, je čas ho  přesadit do nového substrátu – použijte substrát pro balkónové rostliny. Muškát s kořenovým balem opatrně vyjměte z původní půdy a kořenový bal trochu uvolněte – narušte. Vložte do půdy, ideálně do většího květináče.

Konec zimy a začátek jara je pro muškáty klíčový

Dávejte si pozor, jak se o muškát v tomto období staráte. Samozřejmě, muškát musí být stále chráněn před mrazem. Postupně, jak se začne oteplovat, můžete muškát otužovat větráním místnosti.

Zatímco přesazený muškát v novém substrátu dostatečně nezakoření, se zálivkou spíše šetřete a zalévejte jen velmi opatrně. Stejně nebude nutné ani hnojení dokud muškát nevyndáte opět na ven. Muškáty vyndejte ven až když ustanou i poslední jarní mrazy.

Trik pro více výhonků a bohaté muškáty

Když na rostlině uvidíte měkké nové výhonky, jednoduše je odštípněte. Docílíte toho, že  pupeny začnou rychleji rašit a pouštět nové výhonky.

Co s nemocnými muškáty

Mnozí pěstitelé (zejména v případě keříkových muškátů) bojují u přezimovaných rostlin s takzvanými bakteriózami.

V únoru je nutné všechny napadené rostliny dostat pryč od zdravých muškátů a seříznout je asi o ¼. Na rostlině nesmí zůstat zaschlé listy ani stonky. Řezy nechte jednoduše zaschnout a muškáty přelijte fungicidem.