7 top receptů na nejlepší marinády na maso, která zvládne úplně každý. S těmito recepty budete za hvězdu na každé grilovačce!

Francouzská marináda

Vhodná pro hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, ryby a plody moře.

Co budeme potřebovat:

  • 5 lžic oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 2 lžíce tekutého koření
  • 2 lžíce bylinkové směsi tymiánu, šalvěje a rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku nasekaného nadrobno
  • Pepř

postup přípravy:

Masíčko nakrájíme a přelijeme směsí oleje, vína, pepře a tekutého koření. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný česnek a směs čerstvých bylinek. Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte klidně i sušené.

Marináda se šalotkou

Co budeme potřebovat:

  • 500 g masa nakrájeného na kostičky nebo tenčí plátky
  • 1,5 šálku olivového oleje
  • 4 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • tymián, červenou papriku (sladkou i pálivou), oregano, kmín a sůl

postup přípravy:

Umyté a nakrájené maso vložíme do misky a zalijeme olivovým olejem. Přidáme sůl, všechno koření a dobře promícháme. Nakonec do směsi přimícháme stroužky česneku překrojené na poloviny a oloupané celé šalotky. Přikryjeme fólií a odložíme do lednice na 2 hodiny, ideálně na celou noc.

Pokud budete maso připravovat na pánvi, nemusíte už přidávat žádný olej. Masíčko je výborné, jemné a vláčné.

Řecká marináda

Co budeme potřebovat:

  • 200 ml rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • Čerstvou petrželku nakrájenou nadrobno
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého mletého pepře
  • 1-2 lžičky citronové šťávy

postup přípravy:

Všechny přísady smícháme, přidáme maso a necháme marinovat několik hodin – ideálně celou noc před přípravou.

Rychlá kefírová marináda na maso

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 kg masa (vepřové, hovězí, kuřecí či jehněčí)
  • 1 l kefíru 2,5%
  • 0,5 kg cibule
  • 10 kuliček pepře
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • bobkový list
  • červenou papriku
  • další koření dle chuti (oregano, petrželku, …)

postup přípravy:

Všechny ingredience na marinádu smícháme a maso dáme marinovat – ideálně na celou noc. Marináda je vynikající pro přípravu pečeného či grilovaného masa.

Srbská marináda na grilování i pečení

Co budeme potřebovat:

Vepřové maso – kotlety, krkovice (cca 1 kg)

  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci hořčice
  • 2 lžíce pálivého kečupu (nebo sladkého, pokud nemáte rádi pálivé)
  • 1 lžičku worcesterové áčky
  • 1 lžičku pálivé mleté ​​červené papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku sušené majoránky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku sušeného majoránky

postup přípravy:

Maso smícháme s ostatními přísadami na marinádu a dáme alespoň na 2 hodiny do chladu marinovat. Pak můžeme klasicky grilovat nebo péct.